FSMVÜ | En iyi makaleler kitaplaştırıldı
En iyi makaleler kitaplaştırıldı

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz anısına düzenlediği makale yarışmasında dereceye giren makaleler bir kitapta toplandı. “Ceza Muhakemesinde Sosyal Medyanın Etkisi” adıyla Adalet Yayınevi tarafından yayınlanan kitap, Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Murat Balcı ve Dr. Hüseyin Aydın editörlüğünde hazırlandı.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Hukuk Kulübü ve Hukuk Fakültesi koordinatörlüğünde, 2015 yılında şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz anısına düzenlenen “Ceza Muhakemesinde Sosyal Medyanın Etkisi” adlı makale yarışmasının ödül töreni Mart 2020’de gerçekleşti. Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Burak Salih Murat birinci, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Mehmetcan Sayıntürk ikinci, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Selahattin Bingöl de üçüncülük derecesine sahip oldu. Jüri değerlendirmesi sonucu yetmişe yakın makale arasından ilk üçe giren genç hukukçu adaylarının makaleleri, aynı sıra ile kitapta bir araya geldi.

Sürecin yöneticilerinden ve kitap editörlerinden Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Balcı, kitabın sunuş yazısında şehitlerimizle ilgili çalışmalara destek vermeyi önemli bir görev olarak gördüklerini belirterek, yarışmayı sonraki yıllarda da farklı konularda sürdürmeyi istediklerini dile getirdi. Sosyal medyanın ceza muhakemesi sürecine etkileri üzerine fazla çalışma olmadığını, yarışmaya katılan öğrencilerin analizlerinin ise literatüre katkı yapacak düzeyde olduğunu kaydeden Balcı şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bir ceza muhakemesi sürecinin yürütülmesinde, kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığı ilkeleri gereğince dışarıdan bir etki olmaması için hukukumuzda birçok düzenleme mevcuttur. Hâkim ve Cumhuriyet savcılarının görevlerini, sadece hukuka ve vicdani kanaatlerine göre, baskı altında olmaksızın yürütmeleri halinde, maddi gerçek ortaya çıkarılarak hukuk kurallarının doğru şekilde uygulanması ve ceza adaletinin tesisi söz konusu olacaktır. Bu sebeple yargı görevi yapanların sosyal medyanın etkisinde kalmamaları gerekmektedir. Öte yandan hâkim ve Cumhuriyet savcıları üzerinde baskı oluşturulamaması için de hukuki düzenlemelerin bulunması gereklidir. Makalelerde sosyal medyanın olumlu ve olumsuz yönleri üzerinde çok önemli analizler yapılmıştır. Bu yönüyle literatüre çok olumlu katkılarının olacağını düşünüyorum. Bir diğer mutluluk verici husus; yarışma hukuk fakültesi öğrencilerine yönelik olmasına rağmen, son derece esaslı çalışmaların yarışmaya katıldığını ve genç öğrenci hukukçu arkadaşlarımızın ne kadar iyi eğitim aldıklarını müşahede etmemiz oldu.”