FSMVÜ | Kavram Okumaları
Kavram Okumaları

Hukuk Fakültesi öğrencilerinin hukuki derinlik kazanmaları, derslerin ötesinde hukuk nosyonlarını geliştirecek çabaya girişmeleri ve aynı zamanda hukuk kültürü ve entelektüel birikim elde etmeleri amacıyla başlatılmıştır. Bu amaçla belirlenen ve hukuk açısından temel kabul edilen kavramlar derinlemesine çalışılmaktadır. 2018-2019 eğitim öğretim dönemi boyunca “Adalet” kavramı çalışılmış, farklı açılardan ele alınmıştır. 2019-2020 eğitim-öğretim dönemi için ise “Hukuk Devleti” kavramı çalışılmaktadır. Toplantılarda üst başlıkla ilişkili konular sene başında belirlenip öğrenciler arasında taksim edilerek bu konuda hazırlanmaları beklenmektedir. Daha sonra her bir öğrenci, hazırlandığı konuyu sunmakta, tartışma ortamı oluşturularak fikir alış-verişi sağlanmaktadır. Kavramların bugüne yansımaları, mevcut düzenlemelerdeki etkileri hem teori düzeyinde hem uygulama açısından ele alınmaktadır. Bu süreçte öğrencilere tavsiye metinler verilmekte, film ve belgesel değerlendirmeleri de yapılmaktadır. Bu sayede kitabi bilgilere hakimiyet artırıldığı gibi uygulamaya ve hayata etkileri de görülebilmektedir. Öğrencilerin sunum yapmasıyla hem okuma, anlama, yazma ve anlatma becerileri geliştirmelerine katkı sağlamak amaçlanmakta hem de grup olarak bir konuda konuşma, tartışma yetilerini geliştirmelerine ön ayak olunmaktadır. Dönem sonunda da sunum yapan öğrencilerden metin yazmaları istenerek yazma becerilerine katkı sunulmaya çalışılmaktadır. Gönüllülük esasına dayanan bu toplantılar, herkese açık yapılmakta olup her toplantıdan önce öğrenci gruplarında duyurulmaktadır. Bir grup öğrencinin inisiyatif alarak başlattığı toplantılara Arş. Gör. Esra Gültekin nezaret etmektedir.